Despre Eminescu – de Casian Dîmb

„In ceas de noapte , așa cum sunt nopțile de iarnă , îmi pun și eu firește niste întrebări existențiale . Oamenii în general fug de astfel de momente , de astfel de confruntări cu propriile întrebări .

Nu de puține ori m-am dus cu întrebările mele la Eminescu , pentru că știu că acest Om a fost sincer , nici o urmă de fățărnicie în toată opera sa . El dacă și-a pierdut credința a scris o poezie despre asta , dacă și-a pierdut nădejdea a scris și despre asta , daca a plâns a scris , dacă a râs a scris , dacă a visat a scris , dacă s-a copilărit a scris , dacă s-a îndrăgostit nepotrivit a scris . Așa se face că unii îl fac ateu , alții îl fac fondatorul new age , alții îl fac profet , alții și alții … El a fost românul absolut , geniul sincerității .

Uitati-va la acest citat din poză , încerc să mă introduc în mintea lui Eminescu . Cu alte cuvinte : Patria e mai mult decât niște granițe ea are putere de viață și de moarte , ea îți dă absolut tot lauandu-ti dreptul de a te înrădăcina în lumea asta pieritoare .

Un patriot e o jertfă și jertfa lui este mântuitoare pentru neamul său . Pentru că lumea nu este vinovată doar de păcatul Adamic , pentru care a murit Hristos . Există și un păcat social . Pentru libertate în țară , pentru drepturi , pentru răsfăț și confort , pentru democrație , pentru granițe și limbă , pentru toate astea ca pentru o povară , ca pentru un păcat social. Patriotul trebuie să ardă în viață și în moarte plătind prețul generației ce vine .

Sus Nația!”
Casian Dîmb

https://www.youtube.com/watch?v=BYyZvG_2JaY&ab_channel=Leea%C8%99iCasianD%C3%AEmb
Urmăriți pe Youtube videoclipurile camaradului nostru Casian Dîmb

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *