”Paști în Țara Zărandului” – Ediția 2022

In a treia zi de Pasti, 26 Aprilie, organizația noastră s-a deplasat in localitatea Bontesti pentru a participa la evenimentul Pasti in Țara Zăranduluil, organizat de către Parohia Bonțești împreună cu membrii Asociației Străjerii Cociubei.

Evenimentul a început cu Sfânta Liturghie săvârșită de către părintele paroh George-Darius Pasc împreună cu Părintele Sandu Vlad-Sergiu din Parohia Firiteaz.

Că lucrurile au fost cu ”Bucurie în Ortodoxie” este lesne de înțeles, pentru că de la Firiteaz ”a venit un grup minunat de copii, care au reușit să sensibilizeze sufletele celor prezenți, prin răspunsurile date la Sfânta Liturghie, dar și prin atitudinea de buni creștini”, după cum avea să ne spună Părintele Paroh. 

Cu bucuria culeasă din împreuna-rugăciune de dimineață, ceea ce a urmat pe platoul din fața bisericii ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a fost o adevărată Liturghie după liturghie. Un timp al binelui, ”un timp cu sens”  definit de Părintele de la Firiteaz, în care toți cei prezenți s-au putut părtăși de un frumos concert de pricesne, dar și cântece patriotice, susținut de interpreți de muzică populară, precum Alexandru Pop Zărăndean – Sebiș, Viorel Rus – Bistrița Năsăud, Adrian Petcu – Șeitin, Ionela Braica – Honțișor, Ștefan Galea – Dieci, Puiu Ana – Bonțești și Grupul vocal „Străjerii Cociubei”.

Membrii Asociației Cetatea Neamului

Pricesnele, cântecele patriotice au fost pe deplin reflectate în starea de bine a  celor care au dat viață unui atelier de încondeiat ouă. Iar aici vorbim de meșteri populari consacrați în această tehnică, precum Floriță Pâncotan – Păiuseni, Silvia Buhalo – Fârliug, Județ Caraș-Severin – născută în Bucovina, Maria Nan – Dieci și Mărioara Birău – Dieci. Și nu doar au prezentat, ci și pe cei prezenți i-au îndemnat a încerca la fața locului emoția aceea unică a încondeiatului ouălor de Paști.

La eveniment a participat și domnul Perva Constantin, președintele Comunității Meșterilor Populari din Regiunea de Vest a României, însoțit de soția sa, Mariana – Meșter Popular, care au organizat o frumoasă expoziție de obiecte realizate de către ei, dar și de alți Meșteri Populari: împletituri din nuiele, ceramică, turtă dulce, dar și icoane. 

„Prin acest eveniment ne-am dorit să sensibilizăm oamenii și și să-i încurajăm să păstreze tradițiile și obiceiurile neamului nostru românesc, să poarte fără rețineri straiele populare ca pe cele mai curate veșminte moștenite de la înaintași și să nu se sfiască, mai ales cei tineri, să învețe despre tradițiile și obiceiurile neamului nostru, spre a le putea duce mai departe peste timp, ca pe niște datini nepieritoare”, a spus Părintele George-Darius Pasc.

Cât despre Părintele împreună-slujitor și părtaș la bucuria Liturghiei de după liturghie, acesta a mărturisit la finalul evenimentului că: „Ne-am umplut inimile de bine prin pricesnele și cântecele patriotice interpretate în curtea bisericii, am deslușit părți din meșteșugul încondeierii ouălor, a împletitului de nuiele, a pictării icoanelor și, cu siguranță, a viețuirii în frumos, în relație cu Dumnezeu și cu semenii. A fost un eveniment de suflet în care credința, tradiția, meșteșugurile și obiceiurile frumoase ale românilor prind viață și se aștern în inimi”.  

Ediția a doua ”Paști în Țara Zarandului” a fost organizat de Parohia Bonțești în strânsă colaborare cu Asociația „Străjerii Cociubei”, cu Asociația Filantropia a Arhiepiscopiei Aradului, cu Centrul Cultural Județean și cu Asociația Cetatea Neamului.

A fost a treia zi de Paști în Parohia Bonțești, Paști în Țara Zarandului, HRISTOS A ÎNVIAT!

 

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *